Belgrade, 11000 Serbia

+381 60 5431020 dadoen@gmail.com

STILOVI U DIZAJNU ENTERIJERA

Enterijer predstavlja zatvoren prostor sačinjen od zidova, podova, plafona, vrata i prozora. Ako tome dodamo malo boje, raznovrsnih materijala, neki komad nameštaja i ponešto od dekora, možemo dobiti pravo umetničko delo. Primetićemo da najveću površinu svakog enterijera čine zidovi. Zato njima dajemo prednost!

U narednim tekstovima saznaćete nešto o stilovima, vrstama materijala i načinima oblaganja zidova. O rasveti, detaljima i nameštaju koji prati različite stilove i šta je to što je uvek aktuelno.

MINIMALISTICKI STIL

Odlikuju jednostavne linije u enterijeru. Boje su svedene na neutralnu paletu (bela, bež, siva, crna, braon), ponekad sa akcentom u nekoj jarkoj boji ili teksturi.
Nameštaj je jednostavan, ravnih ivica i jasnih formi, ali je često masivan.
Izreka “manje je više” ponajbolje opisuje bit minimalizma. “Važan je kvalitet, a ne kvantitet” - u ovom slučaju to znači da je na zidu bolja jedna, ali velika i upečatljiva slika od nekoliko malih, ili jedna velika, kvalitetna vaza na komodi od više manjih dekorativnih komada.
Različite teksture kod minimalistickog stila se često kombinuju. Dok je nameštaj većinski gladak i u visokom sjaju, zidovi često imaju grubu teksturu betona, kamena ili drveta.
Ono što je možda najbitnija odlika minimalistickog stila jeste osvetljenje - prirodno i veštačko. Kod modernih enterijera ćete najčešće videti ogromne prozore bez zavesa, stoga tako prostorije imaju dosta prirodne svetlosti, dok što se tiče veštačkog svetla svetiljke su uglavnom vrlo svedenog dizajna, ali ih ima posvuda (plafon se osvetljava halogenom ili LED “spot” rasvetom, javlja se skriveno svetlo, zidna, podna rasveta, podne i stone lampe, itd).
Minimalistički uređen prostor deluje prostrano, prozračno i lagano što i jeste bit ovog stila.
Minimalistički stil je najbolja podloga koju možemo iskoristiti ukoliko želimo kombinovati više stilova.

SKANDINAVSKI STIL

SKANDINAVSKI STIL definišu tri glavne karakteristike: čistoća, jednostavnost i lepota. Odlično se integriše i odgovara malim prostorima u kojima većina nas živi.
Pravi skandinavski enterijeri imaju svetle podove koji su obično od drveta, pošto u skandinavskim zemljama sunce zalazi ranije pa stoga zbog nedostatka dnevnog svetla u ovim severnim krajevima, podovi i zidovi su vrlo svetli kako bi doprinijeli utisku bolje osvetljenosti prostora. Za osjećaj topline treba dodati tepih zanimljivih dezena i boja…
Izaberite stolice krivolinijskog dizajna, sa obaveznim drvenim detaljima, stolove od drveta - masivnog ili u stilu 50-ih i 60-ih. Tapacirani nameštaj treba da bude od mekanog tekstila, pre nego od kože ili veštačke kože, i često je izdignut na drvene noge (opet u retro stilu). Kada su u pitanju drveni delovi nameštaja ili nameštaj od pločastih materijala - birajte svetle drvne dekore (kao što su jasen, bukva, svetli hrast…).

DEKOR SA STILOM
Ako vaš dom izgleda prazno bez dekoracije - na pravom ste putu. U osnovi - ukrašavanje prostora u skandinavskom stilu dolazi sa upotrebom dekoracije, a ne ugradnim nameštajem, raznobojnim zidovima i šarenim materijalima. Dobar primer skandinavskog dekora su zanimljivi lusteri, uramljene crno-bele fotografije, raznobojni jastučići, vaze od stakla raznih boja ili bele keramike i zanimljivi svećnjaci…

“OBUČENI” PROZORI
Prozore treba posmatrati kao “fokus tačke” u jednostavno dizajniranom skandinavskom prostoru. Postavite potprozorne daske i dekorišite ih. Zavese treba da budu jednostavne, do poda, a izbegavajte upotrebu venecijanera ili roletni…

PRIRODNI ELEMENTI
Skandinavci vole da budu napolju. Zato, unesite u enterijer što više prirode u vidu biljaka, zelenila, drvenih elemenata, recikliranih staklenih tegli umesto vaza - kao “eco-friendly” dodir…

Raznobojni detalji
Detalji daju šarm naglašenoj jednostavnosti skandinavskog stila. Nek budu obojeni živim bojama ili ih “posudite” iz nekog drugog stila. Odlično će vam se uklopiti, primjerice, neka shabby fotelja, izrezbareno ogledalo, tepih tkan raznobojim nitima, pokrivači čupavci ili prugasti jastučići. Imate li i kakav komad vintage namještaja slobodno ga unesite u prostor jednako kao i dizajnerski. Poželite li kuhinju urediti u skandinavskom stilu neka i ona bude čistih linija, suvremeno oblikovana s tek pokojim detaljem rustike koja se ogleda, recimo, u frontama od drveta svijetlih boja.

Obilje svjetlosti i drveni podovi
Kad uređujete na skandinavski način prozore ostavite bez zavesa. Ili neka budu sasvim prozračne kako bi propuštale dovoljno svetlosti u dom. Osobito ako su vam prozori visoki. Podne obloge odražavaju tu svetlost. Premda se na podu uglavnom koriste drvene obloge, poput brodskog poda, ostavite ih u prirodnoj boji drva ili ih obojite u bijelo, može i sivo.

NAUTIČKI STIL

Topao, opuštajući i pozitivan. Nautilki stil (koji se često naziva i obalskim ili mornarskim stilom) potile iz Nove Engleske.

Kada je paleta boja u pitanju, izbor je i više nego raznovrstan. Karakteristilna je bijela ili boja peska kao osnova sa svim plavičastim tonovima od duboko ili mornarsko plave pa sve do tirkizne i nežne plavozelene, ili algi koje se protežu od zelene do braon, kao primarnim. Obilje bele nije na odmet, jer reflektuje svetlost u prostor čineći ga svežijim i svetlijim. Ono što je neizostavno jeste obavezan osjećaj svežine i prijatnosti, bez obzira da li su korišćene tople ili hladne boje.
Ono što ovaj stil ističe jesu isključivo prirodni materijali od kojih je drvo na prvom mjestu, a ono može biti farbano belo, pastelnih boja ili lakirano u tamno brao. Osim drveta, pozeljno je staklo, a neretko i detalji u kovanom gvožđu. Podovi su drveni, tzv. brodski, takođe beli ili tamno braon. Neretko se prekrivaju tepisima sa motivom prugica ili u nekoj od navedene palete boja.
Neki od neizostavnih detalja su: školjkice, tegle, vesala, maketa jedrilica, nautičkih mapih i drugog mornarskog oruđa. Nije retkost naići na momente “grubih draperija” u ovom stilu koje su odličan kontrast nežnom i prozračnom ambijentu.

Angazovanje enterijeriste i uredjenje enterijera CENOVNIK

Opširnije o cenama se možete informisati na telefon

060/543 1020

Slanje upita, fotografija i mera na dadoen@gmail.com